Nykyisin enää harva pari-kolmekymppinen perheen isi tai äiti viitsii/osaa valmistaa näitä joskus vielä perinteisiä ruokalajeja, joten ne ostetaan kaupasta eineksinä tai jotkut viitseliäät jopa ostavat ne maalaismarkkinoilta tai vastaavilta. Kaupasta ei tahdo laatikoita löytyä kuin korkeintaan laktoosittomina, jotka eivät minulle käy. Maksalaatikko on poikkeus ja sitä löytyy Saarioisilta. Vaikka nykyisin ruokatalojen einekset valmistetaan veteen, niihin lisätään erikseen (rasvatonta) maitojauhetta että ravintoarvot saataisiin näyttämään rahtusen paremmilta. Tapa, joka allekirjoittanutta ihmetyttää.
* * * * *
Parikymmentä ensimmäistä vuotta jouluruokaani kuului kinkku, (kaupan) maksalaatikko, perunat, paisti ja vihreä salaatti. Parina seuraavana vuotena äiti teki imelletyn perunalaatikon soijamaitoon ja jo edesmennyt mummo teki sitten porkkana- ja lanttulaatikon veteen. Nyttemmin sukumuotoiset ruokailut ovat jääneet omalta osalta kun oman pienen perheen perinteet alkavat muotoutua.Tänä vuonna itse tein imellettyä perunalaatikkoa Marttojen ohjeen mukaan. Sovellettuna tietenkin: korvasin maidon soijamaidolla ja voin kasvismargariinilla. Laatikot onnistuivat ihan harasoo, joskin imelyysaste jäi hieman alakanttiin kun jätin imellytysajat uunissa rahtusen liian lyhyiksi. Kyllä sitä silti söi ja tunnisti kyseiseksi ruuaksi.
Jouluruuat alkavat olla taas tältä vuodelta mässätty ja jäljellä on enää lievä itseinho kaikesta ahminnasta. Perunalaatikkoa toinen puolen kilon vuoka löytyy vielä jääkaapista, mutta siitä tullee ihan käypä korvike uudenvuoden (kuulemma) perinneruoka perunasalaatille.
Kuvassa Essin leipomaa patonkia, kinkkua, Nikon perunalaatikkoa, Saarioisten maksalaatikkoa, vihersalaattia ja maustekurkkua. |
Mitä antaa aikuisille ihmisille joululahjaksi?
Jo toista vuotta peräkkäin unohdin tarkoituksella tavaralahjojen hankinnan, ellei jotain tiettyä erikseen toivottu. Isä, äidin isä ja isän äiti saivat viime vuonna aatonaattona leivotut hapanleivät ja kotitekoista valkosipulivoita (-margariinia). Tänä vuonna ajattelin kunnioittaa edesmenneen Kerttu-mummon juuria ja leivoin karjalanpiirakoita lahjaksi. Erikseen piti käydä pulikkakin ostamassa.
Riisi- ja perunapiirakoita tuli yhteensä kuusi mieheen ja naiseen. Kuoren ja riisitäytteen ohjeen otin taas Martoilta ja perunatäytteen Kotimaisten kasvisten keittokirjasta.
Maku oli omasta mielestä ainakin melko hyvä mutta ulkonäkö olikin sitten toinen juttu; vaikka kuorista sainkin ohuita, amatöörimäinen rypytys meinasi hieman harmittaa. Pitää vissiin leipoa piirakoita toisenkin kerran ja tällä kertaa tehdä niin kun sen legendan mukaan ammattilaiset tekevät - keskeltä päihin.
Mukava, että jaksat kokeilla uusia juttuja ja tuot maistiaisiakin :) Ja, että harjottelet karjalanpiirakoitten tekoa. Se on hieno ja harvinainen taito.
VastaaPoista