26.9.2013

"Peeäs leivo meille pullia"

Tässä muutama päivä sitten palatessani iltayhdeksän maissa kotiin odotti läppärin näppäimistöllä viestilappu. Sen enempää viestin sisältöön menemättä kyseessä oli runo, jonka yksi säe käski leipomaan pullia.
Hetken mietittyäni totesin, että mieli teki tosiaankin pullaa (Kenen nyt ei tekisi mieli pullaa?). Leivoin sitten puolet edelläolevasta taikinasta eli 2,5 desin pullataikinan, josta sai pellillisen pullia.

Korvapuustit (250°C, 8-10min)

Puolen litran vehnäleipätaikina, tulee noin pellillinen pullia. Sopii niin puusteihin kun pitkoihinkin.
5dl(soija-)maitoa tai vettä (42°C)
1-2pktkuivahiivaa
2dl(ruoko-)sokeria
1-2rklkardemummaa (tai maun mukaan)
2tlsuolaa
1muna
200gmargariinia sulatettuna
~1,5ljauhoja
  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi (hieman kättä lämpöisempi) ja sekoita sekaan sokeri, kaardemumma, suola ja muna. Sekoita hiiva n. 7 dl:aan jauhoja ja sekoita maidon joukkoon.
  2. Lisää sulatettu margariini ja loput jauhot sekaan käsin vaivaten pöydällä. Taikina on valmista kun pinta alkaa olla kiiltävä.
  3. Kohota peitettyä taikinaa kulhossa esim. hetken päällä olleessa mikrossa, lämmintä vettä sisältävässä lavuaarissa tai uunin päällä samalla kun lämmität sitä.
  4. Kun taikina kohoaa, lämmitä uuni 250-asteiseksi ja valmista täyte.
Ei niin perinteinen puustien täyte.Halutessaan voi tehdä perinteiset, eli levittää pehmeän rasvan, sokerin ja kanelin yksitellen taikinan päälle.
125-150gmargariinia (pehmitettynä)
1munan keltuainen (ylijäävän valkuaisen voi käyttää voiteluun)
2dl(fariini- tai ruoko-)sokeria
~0,5dljauhoja
lisäksi
kanelia tai vaniljasokeria
  1. Kun taikina on noussut n. kaksinkertaiseksi, levitä pöydälle jauhoja ja kauli taikina 25×85cm kokoiseksi levyksi.
  2. Vaahdota sokeri ja munan keltuainen ja lisää sekaan jauhot. Levitä täyte ja kaneli/vaniljasokeri levylle. Kääri taikina tiukalle rullalle ja leikkaa kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  3. Nostele palat pellille kolmion kärki ylöspäin ja paina molempia peukaloita käyttäen kärki peltiä vasten. Kohota hetki peitettynä.
  4. Halutettasi voitele valkuaisella tai sokerivedellä ja ripottele päälle raesokeria. Paista 250 asteessa 8-10min.
korvapuusteja pellillä
Tuli aika rumia osasta, mutta eihän se makuun vaikuta!

Ihan näin kirjoituksen lopuksi on mainittava, että nuo kaivatut pullat oli Essi tarkoittanut leivottavaksi jääkaapissa olleesta Danerolles'in 6 kanelbullar-valmistaikinarullasta. Jäipähän kakkosvaihtoehto jääkaappiin odottamaan käyttöään.

Edit 3.10.

6 kanelbullar -taikinasta tosiaan sai tehtyä 6 kanelipullaa. Taikina tuli purkista ja väliin piti levittää omat rasvat ja kaneli-sokerit. Ei kyllä makunsa tai rakenteensa puolesta pärjää alusta asti kotitekoisille pullille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti