8.10.2013

RUOKAMIETTEITÄ MUMMILASTA

Essi on käyttänyt sanaa ruokavammainen. Minun täytyi katsoa, onko sana sanakirjoissani. Eipä ollut; on siis kysymys uudissanasta, ja hyvä sana onkin. Sitten tutkin netistä maitoallergiaa. Huomasin, että olen Essiä ja Nikoa haastattelemalla saanut kaiken olennaisen tiedon. Minullahan on tapana kysellä, siis jatkuva tiedonhalu.

Kun Essi ja Niko tulivat meille ensi kerran niin, että piti olla varmasti maidotonta suuhunpantavaa, mietin tarkoin, mitä se voisi olla. Kalaa tietenkin! Hetken kuluttua Essi soitti:”Tiedäthän, että Niko on myös kalalle allerginen.” Eipä hätää: kanasta saa hyvää ruokaa, kunhan muistaa paistaa öljyssä. En tarkkaan muista, mitä syötiin, mutta yksi tapa tuosta ruokailukerrasta on jäänyt: Niko tarkistaa itse leivonnaisten kääreistä, sopiiko tuote hänelle.

Pari kertaa meille on sattunut moka. Kerran olin pannut isolle lautaselle toiseen reunaan juustoviipaleita ja toiseen kananmunan lohkoja. Olin aikaisemmin huomannut, että Niko pitää kananmunista, mutta nyt hän ei munalohkoja ottanut. Täytyipä ihan kysyä, miksi näin oli. Niko kertoi syyn: juustot ja kananmunat samalla lautasella, kosketusmahdollisuus. Saattoipa vielä olla yhteinen haarukkakin. Toisen kerran – vuosi sitten juhannuksen aatonaattona – pappa paistoi hyvät pihvit. Kysyin, muistiko hän käyttää öljyä paistamiseen. Eipä tietenkään. Uusi kauppareissu ja Nikolle uudet pihvit. Virheistä oppii, on vanha totuus.

Sitten helpottui moni asia, kun saimme tietää, että soijamaito käy Nikolle. Niin aloin leivonnassa käyttää soijamaitoa ja pappa banaanikakussa sitä piimän asemesta. Soijamaitoletut ovat vallan herkullisia. Niitäkin on joskus paistettu, ja raparperipiilokin on onnistunut. Joskus tekee mieli jäätelöä, ja silloin on hyvä muistaa, että tofujäätelö käy kaikille. Tietenkin marjat ovat oiva materiaali erilaisiin maidottomiin jälkiruokiin. Kaiken kaikkiaan tuntuu siltä, että ruoka-aineallergioihin tottuu ja että ne eivät ole ruoanlaittajille ongelma, kunhan on TARKKANA.

Kiitos Essi ja Niko, että halusitte kuulla, millaisia mietteitä ja ajatuksia mummilan väellä on maitoallergiasta ja vähän muistakin ruoka-aineallergioista.


Tässä siis ensimmäinen vierailija blogissa, Essin mummi siis kirjoituksen takana! Mukava kuulla välillä muidenkin ajatuksia ja tuntemuksia Nikon ruokavammasta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti