10.2.2014

Maidoton Key Lime Pie

Valmis Key Lime Pie
Noniin. Seuraavaksi hyvin jännittävä ja mielenkiintoinen ohje! Tätä herkkua en ole itse tehnyt, vaan olen ollut hyvänä apuleipurina valmistuksen aikana. Ohje on vaatinut paljon soveltamista sekä yhdistelyä eri ohjeista.
Kyseessä siis Nikolle sopiva maidoton Key Lime Pie, joka valmistettiin herran syntymäpäivän aamuksi.
Key Lime Pie
Pohja:
n. 3/4 paketti Marie-keksejä murskattuna
n. 100 g maidotonta margariinia
Keksinmurut ja margariini sekoitetaan massaksi ja painellaan irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoille. Pohjaa paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa noin 8 minuuttia.


Täyte:
5 keltuaista
1 prkl (400g) kodensoitua maitoa
3 limen mehu
1-2 limen raastettu kuori (maun mukaan)
Keltuaiset vatkataan rikki kulhossa, jonka jälkeen lisätään limemehut ja kuoret sekä kodensoitu maito munien joukkoon. Sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan vuokaan pohjan päälle. Paistetaan uunissa noin 15 minuutin ajan. Piiras jäähdytetään joko jääkaapissa tai pakastimessa noin 3 tunnin ajan. Tai talvella parvekkeella piilossa synttärisankarilta.
Piiraan voi koristella soijakermavaahdolla ja limellä.
Sitten siihen maidottomuuteen. Kodensoitu maitohan ei maitoallergikoille tietenkään sovi, joten tätä varten se piti valmistaa itse. Tässä projektissa sain siis kunnian olla apukokkina. Ilmeisesti samoilla mitoilla kodensoitua maitoa voi valmistaa kaura- ja riisimaidoista, mutta soijamaidolla tulos on kuulemma paras.
Kondensoitu maito (1 cup = 2.36 dl)
3 cup soijamaitoa
3/4 cup vettä
6 rkl margariinia
1/2 cup sokeria
Soijamaito ja vesi lisätään kattilaan. Kuumennetaan kiehuvaksi. Margariini sulatetaan eri kattilassa. Kun margariini on sulaa, lisätään sokeri. Sekoitetaan kunnes sokeri on liuennut. Margariini-sokeriseos lisätään soijamaito-vesiseokseen. Keitetään maltillisesti, kunnes seos paksuuntuu ja muuttuu tahmeaksi. Meillä tässä keittelyssä kesti noin kaksi tuntia, joka olikin aika haastava aika pitää synttärisankari-Niko muualla ja kiireisenä.
 
NAM!
Kodensoitua maitoa voi valmistaa tarvittaessa esimerkiksi edellisenä iltana ja se säilyy kyllä puhtaassa säilytysastiassa. Maidon tilavuus pienenee noin puolella keittäessä, mutta allekirjoittaneiden kokkien mielestä se pienentyi enemmän ennen kuin seos paksuuntui selkeästi. Joissain ohjeissa kodensoitu maito on tehty kookosmaidosta (ohje) sekä netin syövereistä löytyy myös ns. helpompiakin ohjeita, joissa aineksena on vain soijamaito ja sokeri. Soijakodensoitumaito myös jotenkin imi itseensä sitä limen makua, joten limeä saa laittaa vähän runsaammin, jotta kirpeä limen maku tulisi esiin.

Lopuksi vielä pääkokin kommentti: "Maitoo saa keittää hulluuntumisee asti, niijoo sit se on väriltää vähän sellasta ruskeeta ja rumanväristä, eikä siitä lopputuloksestakaa tuu niin kauniin vaalee ku alkuperäsestä ohjeesta, enemmänki keltanen, mut maku oli kyllä ihan hyvä ;D"




Ja maku oli todellakin HYVÄ. NAM.


Pieni reissaaja matkalla Savoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti